Dziś szef kuchni poleca:
PIZZA TATY
Składniki:
0,25 kostki drożdży
0,5 małej łyżeczki cukru
0,5 szklanki mleka
1 szklanka wody ciepłej
3,5 szklanki mąki
sól !!!
5 łyżek oleju
Sos pomidorowy
To co do farszu
Przyprawy: bazylia, pieprz, papryka, oregano.
Wykonanie:
Drożdże + cukier + mleko (ciepłe) wymieszać. Wymieszać z mąką dodać sól, zagnieść, a następnie dodać 5 łyżek oleju i jeszcze raz zagnieść. Ja "gniotę" zwykle mikserem w garnku. Garnek przykrywam potem ściereczka kuchenną (lub ręcznikiem) i "garuje" (czyli rośnie). Zwykle robię rano ciasto które będę piekł po południu.
Ciasto wykładamy na blaszkę (jak ma być na cienkim cieście to 2 blaszki) wysmarowaną olejem i posypaną mąką.
Smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy farsz (w zależności od pizzy.
Całość posypać bazylią, papryką, pieprzem.
Pieczenie:
Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika 220oC i pieczemy około 10 min.
Następnie posypujemy serem żółtym startym na tarce i pieczemy około 5 min.
Po wyjęciu posypujemy oregano.
UWAGA
W wersji zmodyfikowanej tzw. kawalerskiej lub kto woli a'la słomiany wdowiec -
bezpośrednio na cisto bez smarowania sosem pomidorowym jako farsz używałem słoika dużego leczo np. Urbanek + jakieś mięcho np. puszka konserwy Gulasz Angielski ;)
Zdjęcie do posta - pobrane z internetu (wyszukiwarka google).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz