Babka
pisakowa
Babka
piaskowa (składniki wystarczają na przygotowanie 15 porcji) :
-
mąka pszenna – 1 sztuka
-
mąka ziemniaczana – ¾ szklanki
-
duże jaja – 4 sztuki
-
cukier – 1 szklanka
-
margaryna – 250 g
-
kakao – 2 łyżki
-
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Przygotowanie:
-
Margarynę rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej. Odstawiamy na bok.
-
Jaja ubijamy w mikserze na pulchną masę z cukrem. Następnie dolewam do masy jajecznej wystudzoną margarynę dale miksując.
-
W oddzielonej misce przesiewam obie mąki i dodaję proszek do pieczenia.
-
Do masy jajecznej dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko miksując. Odlewam 1/3 ciasta do oddzielonej miski i dodaję do odlanej części ciasta kakao. Mieszamydo połączenia się składników.
-
Formę o wymiarach 25 cm x 10 cm x 7 cm wykładam papier do pieczenia. Wylewamy jasnączęść ciasta do formy, a na koniec ciemną. Ciemne ciasto i tak opadnie na dno, ponieważ jest bardziej gęste.
-
Ciasto pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz