Zapraszam do mojego bloga z przepisami - przepisy moje wypróbowane, a także znalezione w książkach kucharskich, od rodziny, koleżanek, kolegów i oczywiście z netu. Przepisy wypróbowane przeze mnie. Już kilka osób prosiło bym się nimi podzielił - więc proszę bardzo ;)

czwartek, 7 stycznia 2016

Pizza Wioli


Pizza Wioli
Składniki na 4 pizze:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniej wody temperatura ok. 37-38 stopni
  • 2 dkg drożdży
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 4 łyżki oleju
Składniki na 6 pizz:
  • 5,25 szklanki mąki
  • 1,5 szklanka letniej wody temperatura ok. 37-38 stopni
  • 2 dkg drożdży
  • 1,5 łyżeczkę soli
  • 1,5 łyżeczkę cukru
  • 6 łyżki oleju
Etapy przygotowania:
  1. Z drożdży,cukru,połowy wody i łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste. Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwile kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania.
  3. Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła jednocześnie robiąc grubszy brzeg.Środek posmarować sosem pomidorowym i posypać serem Margerita gotowa, reszta dodatków według uznania, trzeba tylko pamiętać, aby nie dawać zbyt dużo mokrych składników (dotyczy każdej pizzy). Piec ok.8-10 minut w temperaturze 220-240 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz