Pizza
Wioli
Składniki
na 4 pizze:
-
3,5 szklanki mąki
-
1 szklanka letniej wody temperatura ok. 37-38 stopni
-
2 dkg drożdży
-
1 łyżeczkę soli
-
1 łyżeczkę cukru
-
4 łyżki oleju
Składniki
na 6 pizz:
-
5,25 szklanki mąki
-
1,5 szklanka letniej wody temperatura ok. 37-38 stopni
-
2 dkg drożdży
-
1,5 łyżeczkę soli
-
1,5 łyżeczkę cukru
-
6 łyżki oleju
Etapy
przygotowania:
-
Z drożdży,cukru,połowy wody i łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
-
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste. Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwile kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania.
-
Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła jednocześnie robiąc grubszy brzeg.Środek posmarować sosem pomidorowym i posypać serem Margerita gotowa, reszta dodatków według uznania, trzeba tylko pamiętać, aby nie dawać zbyt dużo mokrych składników (dotyczy każdej pizzy). Piec ok.8-10 minut w temperaturze 220-240 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz