(składniki wystarczą
na przygotowanie 15 porcji):
mąka pszenna - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - ¾ szklanki
duże jaja - 4 sztuki
cukier - 1 szklanka
margaryna - 250 g
kakao - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczam i studzę do
temperatury pokojowej. Odstawiam na bok.
Jaja ubijam w mikserze na pulchną masę
z cukrem. Następnie dolewam do masy jajecznej wystudzoną margarynę
dalej miksując.
W oddzielnej misce przesiewam obie mąki
i dodaję proszek do pieczenia.
Do masy jajecznej dodaję przesianą
mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko miksuję. Odlewam ⅓ ciasta
do oddzielnej miski i dodaję do odlanej części ciasta kakao.
Mieszam do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 25cm x 10cm x 7 cm
wykładam papierem do pieczenia. Wylewam jasną część ciasta do
formy, a na koniec ciemną. Ciemne ciasto i tak opadnie na dno,
ponieważ jest bardziej gęste.
Ciasto piekę przez 1 godzinę w
piekarniku nagrzanym do 180°C.
Całkowity czas przygotowania: 1
godzina 15 minut.
Zdjęcie do posta - pobrane z internetu (wyszukiwarka google).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz