Cytrynowy dżem z cukinii
cukinia 2500 g
sok z cytryny 30 ml
galaretka cytrynowa 150 g
skórka z cytryny b.d.
cukier 500 g
Składniki na 10 słoiczków o
pojemności 0,2 l:
2,5 kg obranej, już bez pestek cukini
0,5 kg cukru
2 galaretki cytrynowe
skórka i sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
cukinię umieszczam w garnku, podlewam
wodą - około pół szklanki i gotuję do miękkości, co jakiś
czas mieszając - taka ilość mieści się w garnku 5 l
jak już kawalki cukini są miękkie,
gotują się około 40-50 minut, potraktować je blenderem i
zmiksować na gładką masę
dodać cukier, galaretki, wymieszać
dodać skórkę i sok z cytryny
gotować wszystko razem około godziny
gorące nakładać do słoików - ja
część spakowałam w weck-i, które potem dla bezpieczeństwa
zapasteryzowałam na mokro - około 15 minut, a zwykłe twisty mocno
zakręciłam i zostawiłam do całkowitego wystygnięcia
Zdjęcie do posta - pobrane z internetu (wyszukiwarka google).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz