Zapraszam do mojego bloga z przepisami - przepisy moje wypróbowane, a także znalezione w książkach kucharskich, od rodziny, koleżanek, kolegów i oczywiście z netu. Przepisy wypróbowane przeze mnie. Już kilka osób prosiło bym się nimi podzielił - więc proszę bardzo ;)

sobota, 7 grudnia 2013

Cytrynowy dżem z cukinni

Cytrynowy dżem z cukinii


Składniki:
cukinia 2500 g
sok z cytryny 30 ml
galaretka cytrynowa 150 g
skórka z cytryny b.d.
cukier 500 g

Składniki na 10 słoiczków o pojemności 0,2 l:

2,5 kg obranej, już bez pestek cukini
0,5 kg cukru
2 galaretki cytrynowe
skórka i sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
cukinię umieszczam w garnku, podlewam wodą - około pół szklanki i gotuję do miękkości, co jakiś czas mieszając - taka ilość mieści się w garnku 5 l
jak już kawalki cukini są miękkie, gotują się około 40-50 minut, potraktować je blenderem i zmiksować na gładką masę
dodać cukier, galaretki, wymieszać
dodać skórkę i sok z cytryny
gotować wszystko razem około godziny
gorące nakładać do słoików - ja część spakowałam w weck-i, które potem dla bezpieczeństwa zapasteryzowałam na mokro - około 15 minut, a zwykłe twisty mocno zakręciłam i zostawiłam do całkowitego wystygnięcia


Zdjęcie do posta - pobrane z internetu (wyszukiwarka google).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz