Zapiekanka z kurczaka i cukini
Składniki:
pomidory 420 g
kolendra b.d.
sok z cytryny b.d.
pierś z kurczaka 500 g
goździki 4⁄25 g
cukinia 1200 g
oliwki czarne 500 g
bulion drobiowy 500 ml
cebula 300 g
oliwa z oliwek b.d.
sól b.d.
pieprz b.d.
Składniki:
- 500 g mięsa z piersi kurczaka lub
indyka
- 2 cukinie
- 3 duże, dojrzałe pomidory (dałem
puszkę pomidorów)
- 2 cebule
- szklanka czarnych oliwek (dałem
garść oliwek czarnych i garść zielonych)
- 500 ml bulionu drobiowego (dałem
mniej, ok. 300 ml)
- sok z jednej cytryny
- po pół pęczka świeżej kolendry i
pietruszki (dałem pół pęczka pietruszki i dwie łyżki suszonej
kolendry)
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić w kostkę i
usmażyć na oliwie na złoty kolor. Gotowe zdjąć z patelni i
następnie podsmażyć pokrojoną w grubą kostkę cukinie. Zdjąć
cukinie, a na pozostałej oliwie podsmażyć posiekane cebule. Gdy
zmiękną, dorzucić do nich pomidory (ja dałam z puszki, świeże
pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze
kawałki). Wszystko dusić razem przez chwilę, a następnie dolać
bulion i dosypać przyprawy. Sos gotować przez kilka minut, aż
częściowo odparuje. Następnie wlać go do naczynia do zapiekania.
Na sos wyłożyć podsmażone wcześniej mięso, cukinie oraz oliwki.
Naczynie nakryć folią aluminiową. Zapiekać w piekarniku
nagrzanym do 150 stopni przez około 40 minut. Smacznego :)
Zdjęcie do posta - pobrane z internetu (wyszukiwarka google).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz