Zapraszam do mojego bloga z przepisami - przepisy moje wypróbowane, a także znalezione w książkach kucharskich, od rodziny, koleżanek, kolegów i oczywiście z netu. Przepisy wypróbowane przeze mnie. Już kilka osób prosiło bym się nimi podzielił - więc proszę bardzo ;)

sobota, 7 grudnia 2013

Karmelówka

Karmelówka
½ l spirytusu
½ l wody
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
Cukier zrumienić na karmel, wodę zagotować, rozpuścić w niej karmel i cukier waniliowy, wsypać szczyptę soli i ostudzić – zmieszać z spirytusem.

Porterówka
½ l spirytusu
3 butelki potera „Żywiec”
1/2 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
1 szczypta soli
Piwo podgrzać rozpuścić w nim cukry, ostudzić, zmieszać ze spirytusem, zamknąć szczelnie w butelce.
Próbować 2 tygodnie po.


KARMELÓWKA

Składniki:
1/2 l spirytusu, mleko słodzone skondensowane w puszce 330 ml, 1/2 l mleka zagęszczonego słodzonego o smaku kakaowym.

Jak przyrządzić?
Mleko słodzone w puszce (nie otwierać) gotować w wodzie przez minimum 2 godziny, ostudzić. Otworzyć puszkę, zawartość wyłożyć do szklanego naczynia, zalać spirytusem, wymieszać, dodać mleko o smaku kakaowym. Po dwóch dniach karmelówka jest dobra do spożycia.

Zdjęcie do posta - pobrane z internetu (wyszukiwarka google).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz