Karmelówka
½ l spirytusu
½ l wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
Cukier zrumienić na karmel, wodę
zagotować, rozpuścić w niej karmel i cukier waniliowy, wsypać
szczyptę soli i ostudzić – zmieszać z spirytusem.
Porterówka
½ l spirytusu
3 butelki potera „Żywiec”
1/2 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
1 szczypta soli
Piwo podgrzać rozpuścić w nim cukry,
ostudzić, zmieszać ze spirytusem, zamknąć szczelnie w butelce.
Próbować 2 tygodnie po.
KARMELÓWKA
Składniki:
1/2 l spirytusu, mleko słodzone skondensowane w puszce 330 ml, 1/2 l mleka zagęszczonego słodzonego o smaku kakaowym.
Jak przyrządzić?
Mleko słodzone w puszce (nie otwierać) gotować w wodzie przez minimum 2 godziny, ostudzić. Otworzyć puszkę, zawartość wyłożyć do szklanego naczynia, zalać spirytusem, wymieszać, dodać mleko o smaku kakaowym. Po dwóch dniach karmelówka jest dobra do spożycia.
1/2 l spirytusu, mleko słodzone skondensowane w puszce 330 ml, 1/2 l mleka zagęszczonego słodzonego o smaku kakaowym.
Jak przyrządzić?
Mleko słodzone w puszce (nie otwierać) gotować w wodzie przez minimum 2 godziny, ostudzić. Otworzyć puszkę, zawartość wyłożyć do szklanego naczynia, zalać spirytusem, wymieszać, dodać mleko o smaku kakaowym. Po dwóch dniach karmelówka jest dobra do spożycia.
Zdjęcie do posta - pobrane z internetu (wyszukiwarka google).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz